Je data-infrastructuur uitrollen met één druk op de knop: 4 voordelen van Infra-as-Code
Stel dat je met één druk op de knop aanpassingen in zowel je ontwikkel- als productieomgeving kunt regelen: zo win je tijd én voorkom je fouten. Behandel je data-infrastructuur als code en het is zo voor elkaar. In deze blog vertellen we je alles over deze nieuwe standaard in ontwikkelen: Infra-as-Code.
De overstap van een fysieke data-infrastructuur naar een infrastructuur in de cloud is al door veel bedrijven gemaakt. Toch wordt het uitrollen van aanpassingen aan die infrastructuur vaak nog handmatig gedaan. Met als gevolg: een hoge foutgevoeligheid en een tijdrovend proces. Bovendien is het handmatig configureren van infrastructuur lastig bij te houden en te kopiëren.
Maak het jezelf makkelijk met Infra-as-Code
Kan dat niet makkelijker én beter? Het antwoord is: ja. Infra-as-Code – ofwel het geautomatiseerd uitrollen van (cloud) infrastructuur via code – biedt hier een oplossing voor.
Wat is Infra-as-Code? Eigenlijk is het heel simpel. Net zoals je software, behandel je je virtuele hardware als code. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Bicep of Terraform. Deze talen stellen je in staat om geautomatiseerd je infrastructuur te managen en aan te passen. Net zoals je softwarereleases schiet je wijzigingen geautomatiseerd door via een pipeline. Makkelijker kan haast niet.
De belangrijkste vier voordelen van Infra-as-Code op een rij:
1 Snel en geautomatiseerd je infrastructuur updaten
Na een wijziging in je infrastructuur, kun je een pipeline draaien en je data-infrastructuur is weer helemaal up-to-date. Rol updates gecontroleerd uit van je ontwikkel- tot aan je productieomgeving. Dat kost je minder tijd én het scheelt je onnodige fouten.
2 Alle wijzigingen inzichtelijk
Je code houd je bij in een versiebeheersysteem zoals git. Dat is fijn voor jezelf, maar ook voor collega’s na jou. Op deze manier is er altijd een log van alle wijzigingen beschikbaar. Als data engineer zie je precies hoe de omgeving is opgezet, en welke aanpassingen er zijn gemaakt. Zo blijf je altijd in control. Ook als je productieomgeving crasht (wat in de cloud gelukkig bijna nooit voorkomt), zijn jouw instellingen nog steeds binnen handbereik.
3 Recycle je code
Behoefte aan uitbreiding van je dataplatform, bijvoorbeeld met een tweede of derde database of met een data lake? Als je werkt met Infra-as-Code is dat in een handomdraai geregeld. De code om een database uit te rollen ligt immers al klaar. Het is een kwestie van hergebruiken van je bestaande code. En het mooie is: omdat het om eigen code gaat, sluit deze perfect aan bij je best practices en wensen. Met een paar simpele handelingen ben je klaar.
4 Commando’s onder controle
Het handmatig instellen van je infrastructuur betekent ook: iedere configuratie die je doet goed documenteren om het overzicht te bewaren. Wanneer je werkt met Infra-as-Code is dat niet meer nodig. Je code ís namelijk je documentatie. Overal en altijd heb je dus zicht op de juiste instellingen. Wel zo prettig.
Meer van dit in je mailbox?
We sturen je circa 6x per jaar een email met handpicked cases, blogs en tips.
Enthousiast? Zo ga je aan de slag
Hoe ga je aan de slag met Infra-as-Code? Een goed begin is het halve werk. Het vraagt om een investering, wil je je omgeving meteen goed en efficiënt inrichten.
➔ Oriënteer je en doe kennis op
Online vind je genoeg tutorials en informatie. Microsoft heeft zelfs een speciale leermodule waarmee je kennismaakt met de basisbeginselen van Infra-as-Code met de programmeertaal Bicep.
➔ Zet je bestaande omgeving om
Het opbouwen van een nieuwe Infra-as-Code omgeving vraagt om tijd en aandacht. Bouw je pipelines en je infrastructuur op en test, test, test.
➔ Werk wel eerst met een schaduwomgeving
Maak je de overstap van een bestaande infrastructuur naar Infra-as-Code? Werk dan altijd eerst met een schaduwomgeving naast je bestaande structuur. Ofwel: zet niet meteen je productieomgeving om. Zo krijg je in de vingers hoe Infra-as-Code werkt, en kun je nog experimenteren zónder dat je iets onherstelbaar kapot maakt.
Bekijk het webinar ‘Data platform out of the box met infra-as-code’ eenvoudig terug waarin Vladimir de stappen doorloopt.
Infra-as-Code heeft de toekomst
Het inrichten van een data-infrastructuur volgens de merites van Infra-as-Code is een investering. Het kost tijd om nieuwe kennis eigen te maken, en ook het inrichten van de nieuwe infrastructuur vraagt om de nodige aandacht. Maar áls je data-infrastructuur eenmaal staat, betaalt deze investering zich hoe dan ook terug. Niet alleen nu, maar ook op de langere termijn. Aan de slag dus!
Binnen Riviq hebben we deze slag al voor je gemaakt. Dankzij de oplossing BlueBox heb je een kant en klare oplossing waarmee je eenvoudig zelf een complete Azure data platform omgeving met een druk op de knop automatisch kan uitrollen.
Geschreven door
Vladimir Hazeleger
Data engineer
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en webinars?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang circa 6x per jaar een selectie van blogs, cases, webinars en nieuws in je mailbox.
Meer over dit onderwerp
Is Microsoft Fabric de moeite waard? Dit zijn onze bevindingen
Microsoft Fabric biedt op het eerste oog ongekende mogelijkheden, maar maakt het de verwachtingen waar? Data engineer Koen Kurver zocht het uit.
Het succes van je BI oplossing vergroten? Meten en gericht verbeteren!
Maar wat houdt dat in? En wat is daarin de rol van de data specialist?
Power BI met Git integratie. De oplossing voor versiebeheer?
Dit is wat je moet weten voordat je ermee aan de slag gaat.