Is Microsoft Fabric de moeite waard? Dit zijn onze bevindingen

Het allernieuwste data analytics platform van Microsoft belooft veel. De belangrijkste analytics resources op één platform, eenvoudig te implementeren en vlot te gebruiken zonder al te veel technische kennis.

Microsoft Fabric biedt op het eerste oog ongekende mogelijkheden, maar maakt het de verwachtingen waar? Data engineer Koen Kurver zocht het uit.

Wat is Microsoft Fabric?

Eén platform voor al je data analytics activiteiten. Klinkt best goed, toch? Dat vond Microsoft ook, dus lanceerde de softwaregigant eind 2023 het revolutionaire data analytics platform Microsoft Fabric. Wat houdt het precies in?

Microsoft beschrijft het als ‘een alles-in-één analyseoplossing voor ondernemingen die alles omvat, van gegevensverplaatsing tot gegevenswetenschap, realtime analyse en business intelligence’. Het belooft geen moeilijke integraties meer, neemt het technische werk van je infrastructuur uit handen en creëert een overzichtelijke omgeving waarin vrijwel iedere medewerker van je organisatie uit de voeten kan.

Microsoft Fabric brengt de verschillende losse analytics resources van Microsoft samen, namelijk Azure Data Factory, Azure Synapse en Power BI. De basis van Microsoft Fabric is OneLake, een delta lake waaruit een hele organisatie informatie kan putten.

Visueel ziet dat er dan zo uit:

Microsoft Fabric saas-foundation

Architectuur Azure Vs Microsoft Fabric

Microsoft Fabric klinkt dus veelbelovend, maar werkt het ook zo in de praktijk? Ik besloot het uit te zoeken door een infrastructuur die ik onlangs voor een oplossing met Azure-resources had gebouwd te reproduceren in Microsoft Fabric.

De Azure-architectuur zag er als volgt uit:

Architectuur Azure resources

In deze infrastructuur maakte ik gebruik van onze Riviq Azure BlueBox oplossing en Azure Data Factory om uiteindelijk visualisaties aan eindgebruikers te presenteren in Power BI.

Als je dat nabouwt in Microsoft Fabric ziet dat er zo uit:

Architectuur Microsoft Fabric

Meer van dit in je mailbox?

We sturen je circa 6x per jaar een email met handpicked cases, blogs en tips.

Wat opvalt aan Microsoft Fabric

Het namaken van de Azure-infrastructuur in Microsoft Fabric was een leerzame test, waarin ik de volgende bevindingen deed:

1 Zelfde werking, makkelijkere configuratie

De resources in Microsoft Fabric hebben over het algemeen dezelfde werking als de Azure-resources, maar zijn eenvoudiger te lanceren en te configureren.

Dat komt omdat Microsoft Fabric de technische configuratie op de achtergrond zelf uitvoert. Hetzelfde geldt voor het verplaatsen van data; daar is nul configuratie voor nodig.

Die vereenvoudiging was te verwachten natuurlijk, omdat Microsoft dit ook overal claimt. Maar het is goed om te merken dat het daadwerkelijk zo is.

2 Minder grip op configuratie

De eenvoudige configuratie in Microsoft Fabric is handig, maar tegelijkertijd ook een nadeel.

Je hebt namelijk weinig opties om aan te sleutelen. Heb je bijvoorbeeld meer compute op resourceniveau nodig? Dan kan dat niet, omdat dit op workspaceniveau is geregeld.

Minder opties zijn handig voor de medewerkers in je organisatie met weinig technische kennis, maar niet zo handig voor de dataspecialisten die precies weten wat ze doen.

3 Aandachtspunten voor security

Microsoft Fabric heeft op het gebied van security nog wat stappen te zetten. En dat is een belangrijk aandachtspunt. Dat blijkt uit de volgende punten:

Microsoft Fabric heeft geen key vault zoals Azure heeft. Keys en wachtwoorden kun je dus niet gemakkelijk beheren in Microsoft Fabric. Er is echter wel een koppeling met Azure Key vault aangekondigd voor het eerste kwartaal van 2024.

Rollen en rechten kun je alleen toewijzen op workspace niveau. Bovendien zijn er slechts drie rollen toe te kennen: Admin, Member en Viewer. Die rollen bepalen de rechten die iemand binnen je geheleMicrosoft Fabric-omgeving krijgt.

 

En die rechten kun je niet aanpassen. Dat is verre van ideaal, omdat je bijvoorbeeld niet iemand alleen toegang tot Power BI kunt geven. Als iemand in Power BI kan, krijgt diegene ook meteen toegang tot de rest van je Microsoft Fabric-omgeving – inclusief al je data.

Dit is gedeeltelijk op te lossen door je workspaces slim in te richten, maar daar bestaan nog geen best practices voor.

Er zijn geen sensitivity labels binnen Microsoft Fabric. Hiermee zou je bijvoorbeeld data of rapportages kunnen labelen als vertrouwelijke of juist publieke informatie. Microsoft verwacht deze functionaliteit in het tweede kwartaal van 2024 toe te voegen.

4 Let op bij migratie naar Microsoft Fabric

Maak je gebruik van losse Azure-resources en wil je die migreren naar Microsoft Fabric? Dat kan, maar is nog niet makkelijk.

Microsoft kondigt aan dat je naar verwachting later in 2024 bestaande Azure Data Factory-pipelines eenvoudiger kunt migreren. Ook zijn er plannen om het mogelijk te maken om een bestaand Synapse-landschap te koppelen en de pipelines automatisch over te zetten.

5 Kosten per gebruik of per reservering

Er zijn twee factoren die de kosten van Microsoft Fabric bepalen: je huidige Power BI-licentie en de Microsoft Fabric Capacity (oftewel je Microsoft Fabric SKU’s). Heb je een Power BI Premium Per Capacity-licentie, dan zit Microsoft Fabric automatisch in je pakket en hoef je niets bij te betalen.

Heb je een ander Power BI-licentietype? Dan moet je nog Microsoft Fabric Capacity bijkopen. Bovendien kun je betalen per gebruik of per capaciteitsreservering. Met die laatste optie kun je aardig wat geld besparen.

Microsoft Fabric: veelbelovend, maar nog in ontwikkeling

Het nieuwe data analytics platform Microsoft Fabric is erg indrukwekkend en biedt zeer zeker veel mogelijkheden. Vooral voor kleinere bedrijven die geen dataspecialisten in huis hebben, is Microsoft Fabric reuze interessant.

Er is echter wel een grote ‘maar’. Het platform heeft qua ontwikkeling nog een weg te gaan. Als jouw organisatie al een aantal jaar een datawarehouse heeft, dan kun je niet zomaar migreren naar Microsoft Fabric.

Daarnaast zijn er aanzienlijke issues op het gebied van security. Kortom, de eerste indruk van Microsoft Fabric is inderdaad veelbelovend, maar is er voor Microsoft nog werk aan de winkel.

Koen Kurver

Geschreven door

Koen Kurver

Data engineer

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en webinars?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang circa 6x per jaar een selectie van blogs, cases, webinars en nieuws in je mailbox.

Meer over dit onderwerp