Operational excellence

Bedrijfsprocessen optimaliseren

met actiegerichte inzichten

Home E Thema’s E Operational excellence

Kortere time-to-market, efficiënter, beter, lagere kosten: commerciële organisaties hebben  steeds meer uitdagingen met veeleisende klanten. Hoe zorg je ervoor dat je aan al die eisen voldoet én ook nog een kwalitatief hoogwaardig product of dienst levert?

Riviq heeft op het gebied van Operational excellence een grote reeks van aansprekende projecten met haar klanten gerealiseerd om bovenstaande doelen te bereiken.

Uitdaging

Realiseren van een optimale performance tegen zo laag mogelijke kosten en inspanningen.

Operational excellence in een organisatie of afdeling tot stand brengen vergt cultuurverandering, vernieuwende werkwijzen en uitgekiende inrichting en besturing van bedrijfsprocessen. Goede informatievoorziening is niet alleen een essentieel onderdeel van Operational excellence, maar biedt ook grote kansen om deze succesvol te maken.

De manier waarop Riviq kan bijdragen aan Operationeel excellence valt uiteen in drie categorieën:

1. Business insights

Goede informatievoorziening ondersteunt de noodzakelijke bedrijfsprocessturing door inzicht te geven in performance- en procesindicatoren. Daarnaast biedt het  informatie over randvoorwaarden, condities en omgevingsindicatoren. Hierdoor kunnen betere beslissingen worden genomen. Door goede informatievoorziening kan een foodretailer op zoek naar de artikelen die veel derving veroorzaken. Door de derving terug te dringen leidt dit tot lagere kosten en tot hogere klanttevredenheid.

2. Predictive modelling

Naast informatie in de vorm van rapporten en dashboards kunnen voorspellende modellen sterk bijdragen aan optimale bedrijfsvoering. Bij productiebedrijven met veel onderhoud kan door middel van een voorspelmodel de onderhoudsinterval dynamische voorspeld worden. Dit leidt meestal tot veel lagere kosten maar bovendien ook tot minder verstoringen.

3. Automate the boring stuff

Door het automatiseren van handmatige dataverwerkingen kunnen deze processen minder arbeidsintensief en minder foutgevoelig worden. Veel bedrijven maken nog gebruik van Excel rapportages die handmatig verwerkt moeten worden. Maar er zijn ook veel situaties waarin handmatig selecties gedaan moeten worden in data die te automatiseren is. Automatisering van datalogistiek en het toepassen van textmining kunnen zorgen voor lagere arbeidskosten, hogere kwaliteit en een snellere response.

Aanpak met vier stappen

Riviq heeft voor de realisatie van Operational excellence projecten een aanpak die zeer effectief is. Deze bestaat uit vier stappen waarmee we tot actiegerichte sturing komen. De aanpak richt zich op de ‘Business insights’ en ‘Predictive modelling’ oplossingen.

Het start met de analyse van de strategische doelstellingen van de organisatie (1). Wat zijn hierbij de relevante processen en verantwoordelijkheden? En wat zijn de KPI’s die belangrijk zijn? Daarna start de business modelling (2). Middels een oorzaak-gevolg model wordt onderzocht wat allemaal invloed heeft op de doelstelling. Met dit model kun je vervolgens gaan onderzoeken welke factoren meetbaar en beïnvloedbaar zijn (3).

Uiteindelijk worden alle requirements gedegen uitgewerkt en gevalideerd met de business. De laatste stap (4) is de realisatie van informatieproducten. Denk hierbij aan data science modellen en dashboard toepassingen.

aanpak-operational-excellence

Klantcases

1. Business insights

2. Predictive modelling

3. Automate the boring stuff

Vomar logo

Supermarkt Vomar

Vomar kan door betere inzichten nu betere keuzes maken in het commerciële domein

Vogelbescherming-klantacquisitie

Vogelbescherming

Efficiëntere leadkwalificatie en tijdsbesteding van het marketing team door predictive analysis

NIBC Bank Foto Yes

NIBC Bank

Minder handmatig werk en lagere kans op fouten door inzet van textmining

Food-iproduction-ndustry

Groot internationaal productiebedrijf

Beter inzicht in de productiecapaciteit en behalen van commercieel voordeel mbv een nieuw dataplatform en betere dashboards

Hago Rail Services

Hago Rail Services

Verbeterde capaciteitsplanning door data science wat leidt tot lagere kosten en hogere personeelstevredenheid

Pay off Elke dag betere beslissingen

Groot mediabedrijf

Handmatige financiële Excel rapportage vervangen door een robuuste Power BI oplossing met slimme Power Apps waarmee controllers zelf in control zijn van de dataverwerking

dashboard-power-bi

PostNL

Actiegericht verzuim dashboard faciliteert om het verzuim terug te dringen

Paul-stam-de-jonge

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met

Benieuwd wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen?

We maken graag kennis om dit met je te bespreken.

Bel 070 40 60 966

of stuur een mailtje naar info@riviq.nl.

Je kunt ook gebruikmaken van het formulier hiernaast.

4 + 11 =