Data warehousing in de cloud: doet u al mee?

Opeens was alles anders

Clouddiensten zijn er in alle soorten en maten. Zo kun je tegenwoordig data warehouses prima draaien in de cloud. In deze serie blogs ga ik in op de verschillende mogelijkheden en keuzes die je moet maken wanneer je je BI omgeving wilt opbouwen in de cloud. Dit is deel 1 van deze serie.

10 jaar geleden…

Als je in 2007 aan mensen vroeg of ze een Facebook profiel hadden, kreeg je vaker de vraag ‘wat is Facebook?’ dan dat je ‘ja’ te horen kreeg. In nog geen tien jaar tijd werd alles anders, en is social media het belangrijkste medium om een wereldpodium aan te spreken. In tien jaar tijd kan er veel veranderen…

Toen ik begon met werken in de BI, alweer bijna 10 jaar geleden, was het woord “cloud” nog vrijwel onbekend. Datawarehouses bestonden voornamelijk uit dure Oracle servers, on-premise gehost, met daarnaast een aparte server voor de rapportages. Soms draaide het DWH op een virtuele server, dan was de performance vaak van een dusdanig slechte kwaliteit dat je de tranen in de ogen sprongen.

De theorie was de praktijk vaak ver voor, mede doordat BI nog maar mondjesmaat doorgedrongen was als strategisch asset op de agenda. BI managers moesten vaak hemel en aarde bewegen om een fatsoenlijke server te bemachtigen. Als het dan zover was dan was deze vaak totaal niet geoptimaliseerd voor het doel: analytische query’s stellen over grote hoeveelheden data.

Star Wars

De wereld was wel overzichtelijk: de DBA zorgde voor de stabiele database, de OWB of Powercenter specialist voor de datalogistiek en de front-end developer voor de Business Objects, of Cognos rapportages. Microsoft kwam amper in dit rijtje voor en Qlikview en Tableau waren onbekend of bestonden zelfs nog niet. En dan was er nog open source, dat vooral werd geassocieerd met zolderkamersoftware en volwassen mannen in Star Wars T-shirts. Hoe anders is de wereld anno 2017..

Voordelen cloud

Waar het pakweg 10 jaar geleden nog zomaar een half jaar kon duren voor je een datawarehouse server had staan, is het nu letterlijk een kwestie van een paar clicks voor je een lege database server hebt draaien. Het begon allemaal met Amazon Web Services, Microsoft volgde op de voet, en inmiddels is Google ook een serieuze optie. De keuze voor cloud is een redelijke no-brainer geworden (ondanks alle privacy overwegingen!), zeker voor greenfield situaties of startups. De schaalbaarheid, lage investeringskosten en korte time-to-market zijn ongeëvenaard, en de geografische spreiding fantastisch (als je data zo bedrijfskritisch is dat het een ramp van apocalyptische proporties moet kunnen overleven). Had ik al gezegd dat het gemakkelijk in gebruik is?

Koudwatervrees

De meeste IT managers hebben nog wel wat koudwatervrees, zeker wanneer het gaat over data security. Maar: ook in de cloud kies je waar de data komt te staan, en is dus ook gebonden aan de lokale wet- en regelgeving die in die regio geldt. Clouddiensten hebben er groot belang bij dat je data niet uitlekt, want de reputatieschade zou natuurlijk enorm zijn voor deze bedrijven als dit zou gebeuren. Reken er dus maar op dat de slimste security experts daar zitten.

IaaS, PaaS en SaaS

Heb je inmiddels de keus gemaakt om je BI (en analytics) in de cloud te doen? Dan wachten er nog een aantal keuzes die een wat mindere no-brainer zijn: gaan we voor IaaS, PaaS en/of SaaS ? Als je de afgelopen periode even niet hebt opgelet, is  de kans groot dat je PaaS associeert met twee vrije dagen en een hoop eieren. In de volgende blog ga ik in op dit type van cloud-diensten met daarin de afwegingen om tot de juiste beslissing te komen. Ik zal dat snel doen, want ja, voor je het weet is alles opeens weer anders…

Robert Mansour

Geschreven door

Riviq

info@riviq.nl
+31 (0)70 40 60 966

meer over dit onderwerp