De schoonheid van techniek
Ik moet het eerlijk toegeven, ik houd niet zo van techniek. Discussies over de nieuwste gadgets gaan aan mij voorbij. Techniek moet vooral dienend zijn, zodat je ondersteund wordt in je dagelijkse werkzaamheden, alsof het een vanzelfsprekendheid is. Want wie staat er nog stil bij het wonder dat je waar ook ter wereld met je pinpasje geld kunt opnemen? In de toepassing van de techniek zit de echte schoonheid vind ik.
De techniek zichtbaar gemaakt
Ik moest hieraan denken toen ik samen met mijn collega’s van Riviq een bezoek bracht aan het Barcelona Supercomputer Centre. Bij binnenkomst vertelde een medewerker van dit computer centrum dat er 50.000 computers via glasvezeltechniek met elkaar verbonden waren. Ook de randzaken werden uitvoerig belicht, zoals het energieverbruik van een dergelijk centrum (een Megawatt) en de koelingstechnieken die werden toegepast (een combinatie van lucht- en waterkoeling). Het duiveltje in mijn hoofd begon al snel lelijke dingen te roepen: allemaal techniek, maar wat heb je daar nu aan? Al snel kwam ik tot rust toen ik het computer centrum binnenliep. De inrichting van de computeromgeving was van een wonderlijke schoonheid. In een oude kerk waren de 50.000 nodes ondergebracht in een glazen zaal. In de donkere kerk was de glazen zaal helwit verlicht, wat het een bijna sprookjesachtige uitstraling gaf. Even dacht ik in een verfilming van een Dan Brown boek beland te zijn.
De techniek en haar toepassing
Het werd helemaal interessant toen we werden meegenomen naar de bovenste verdieping van de kerk waar we hoorden hoe de techniek werd toegepast. Het supercomputer centrum wordt gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van kankercellen. Om het ontwikkelproces van cellen in verschillende situaties te simuleren is ongelooflijk veel rekenkracht nodig. Het inzicht dat hierdoor ontstaat, kan voor kankerpatiënten het verschil zijn tussen leven en dood. Een ander onderzoek ging over duurzame energie. Voor de plaatsing van windmolens werd een aantal optimalisatietechnieken toegepast. Door met verschillende hoeveelheden windmolens, windrichtingen en afstand tussen de molens te “spelen” werd het maximale rendement berekend. Daarbij werd ook de capaciteitsplanning voor het elektriciteitsnetwerk berekend.
De techniek en het BI en Analytics vakgebied
Computertechniek inzetten voor het verbeteren van onze leefomstandigheden, zoals gezondheid en duurzame energie, dat maakt het speciaal. Ik geef het toe, ik was in Barcelona weer onder de indruk van de schoonheid van techniek. Misschien wel het meest doordat ik realiseerde dat we in het vakgebied van Business Intelligence en Analytics ook heel veel met techniek te maken hebben, maar dat ook hier het aanwenden van die techniek om tot betere inzichten te komen voorop staat. Kijk bijvoorbeeld naar de discussies over big data, waar een wervelwind van technische termen je om de oren vliegt. Termen als Hadoop, Spark, Kafka, MapReduce, Storm, Flink, etc. etc., ze geven aan dat er veel gebeurt in de techniek om met big data aan de slag te gaan. Laten we daarom niet vergeten dat we tot slimme inzichten willen komen uit die data. Dat als we dat goed doen we de schoonheid van de techniek zien. Tsja, wat een bezoek aan een supercomputer centrum in Barcelona al niet met je kan doen!
Geschreven door
Riviq
info@riviq.nl
+31 (0)70 40 60 966
meer over dit onderwerp
Je data-infrastructuur uitrollen met één druk op de knop: 4 voordelen van Infra-as-Code
Lees hoe je met één druk op de knop aanpassingen in zowel je ontwikkel- als productieomgeving kunt regelen
Wat is dbt? De basis van de populaire datatransformatie tool uitgelegd
Maar wat doet deze tool eigenlijk? En waarom is het zo populair? Vladimir Hazeleger legt de basisbeginselen van dbt uit.
In 4 stappen naar een effectief machine learning model om klantgedrag te voorspellen
In deel 2 licht collega Pim Wennekes het stap voor stap toe