Is SQL geschiedenis? De taal is juist nog springlevend!
‘Ja Joost, nu weten we het wel!’ Die reactie krijg ik vaak wanneer ik weer eens aanstip dat we het ‘oude vertrouwde’ SQL niet over het hoofd moeten zien. Maar ik houd stug vol. Want SQL is nog helemaal niet oud en relevanter dan ooit. Hoe dat komt, is logischer dan je misschien denkt…
Door: Joost Raaphorst, Consultant Business Intelligence bij Riviq
Als je je net als ik begeeft in de wereld van databases en BI, dan gaat het aan de lopende band over nieuwe tools. Nu is het bijvoorbeeld Azure dat de klok slaat. We hebben het over DataBricks, Azure Data Factory en dbt, maar over SQL gaat het nooit meer. Terwijl SQL dé standaardtaal is voor het bevragen en aanpassen van gegevens in een relationele database. SQL verdient meer aandacht. En als dataprofessional doe je er goed aan om het te beheersen. Laat me je uitleggen waarom.
De wiskundige roots van SQL
Als je goed kijkt, zie je dat alle hedendaagse oplossingen gebruikmaken van de principes van SQL. En dat is niet zo vreemd. Het is zelfs onvermijdelijk. SQL is namelijk gestoeld op twee belangrijke wiskundige gebieden: de verzamelingenleer en de logica.
De verzamelingenleer is een tak van de wiskunde die zich bezighoudt met de eigenschappen van – je raadt het al – verzamelingen. Het beschrijft elementen, bewerkingen en relaties in verzamelingen.
De logica is de wetenschap van het redeneren. Het omvat proposities en predicaten. Proposities zijn beweringen die waar of onwaar kunnen zijn, meestal aangegeven met een enkel symbool, zoals ‘p’ of ‘q’. Denk aan
p ‘Joost werkt bij Riviq’ of q ‘Joost woont in Den Haag’. Die beweringen kunnen worden uitgebreid of gecombineerd met (boolean-) operatoren, zoals ‘en’, ‘of’, ‘niet’ en ‘als-dan’. p ∩ q beweert bijvoorbeeld ‘Joost werkt bij Riviq en Joost werkt in Den Haag’. Dit soort proposities gebruiken we natuurlijk aan de lopende band in ons werk met databases.
Predicaten zijn uitgewerkte beweringen, beter bekend als formules die aan regels moeten voldoen en een syntaxis volgen. Denk aan WERKEN (Joost, Riviq) of WONEN (Joost, Den Haag). De wiskundige grondbeginselen van de verzamelingenleer en logica zijn het fundament van SQL. Daarom is SQL onmisbaar voor het bevragen en bewerken van databases, ook in de moderne tools van vandaag de dag.
Meer van dit in je mailbox?
We sturen je circa 6x per jaar een email met handpicked cases, blogs en tips.
Begrijp het fundament van je tooling
Natuurlijk zijn de tools waar we tegenwoordig mee werken er niet voor niets. Ze maken ons werk makkelijker waardoor we sneller en goedkoper kunnen handelen. Maar daarin schuilt ook een gevaar. Als je jouw businesslogica wilt implementeren in je BI-oplossing moet je namelijk wel de kern van je tools begrijpen. En dat kan niet zonder goede query’s die tot stand komen door begrip van SQL. Het is net als bij een rekenmachine: je kan er alles mee, maar je moet wel begrijpen wat je doet. Daarom leer je op school ook hoofdrekenen en wiskundige theorieën.
SQL is springlevend!
Dus nee, we hoeven niet terug naar vroeger. Maar SQL is nog steeds de basis van onze omgang met relationele data. Laten we dat erkennen en opnemen in onze kennis en vaardigheden. Hedendaagse tools zijn verbeteringen en versnellingen, maar onthoud waarop ze gestoeld zijn. Dat komt de kwaliteit van je data oplossing ten goede. De taal SQL is namelijk nog niet weg te denken uit onze BI-oplossingen. En wie weet, blijft dat wel zo.
Ik ben benieuwd wat jullie denken. Kunnen wij ons werk doen zonder SQL? En ken jij tools die niet terug te herleiden zijn naar SQL? Laat het me weten!
Geschreven door
Joost Raaphorst
Consultant Business Intelligence
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en webinars?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang circa 6x per jaar een selectie van blogs, cases, webinars en nieuws in je mailbox.
Meer over dit onderwerp
Is Microsoft Fabric de moeite waard? Dit zijn onze bevindingen
Microsoft Fabric biedt op het eerste oog ongekende mogelijkheden, maar maakt het de verwachtingen waar? Data engineer Koen Kurver zocht het uit.
Het succes van je BI oplossing vergroten? Meten en gericht verbeteren!
Maar wat houdt dat in? En wat is daarin de rol van de data specialist?
Power BI met Git integratie. De oplossing voor versiebeheer?
Dit is wat je moet weten voordat je ermee aan de slag gaat.