Kleur bekennen; pas jij de organisatiekleuren toe in jouw dashboards?

Hoewel het nieuwe dashboard barst van de juiste KPI’s, aansluit bij de business en een eersterangse data quality heeft, kijken we vooral naar grijstinten. Realiseer je dat het oog ook wat wil, laat dit geen ondergeschoven kindje worden. We judgen nou eenmaal een book by its cover. Zorg dat je een mooie cover hebt met je organisatiekleuren. Uiteraard slaan we het boek open en is het ook nog eens een prachtig verhaal.

In de komende 6 minuten ga ik jou ervan overtuigen dat de investering in het toepassen van het kleurenschema van de organisatie het waard is. Investeren in de look and feel van het dashboard heeft in mijn ogen veel voordelen. Dit is gebaseerd op zowel mijn BI ervaring als mijn psychologie achtergrond.

Voordelen

Dit zijn de voordelen van het gebruik van organisatiekleuren

  • Adoptie door verbondenheid
  • Aansluiten op de belevingswereld
  • Vertrouwde kleuren

Adoptie door verbondenheid

Je verbonden voelen met iets komt doordat je aspecten herkent. Een onbekend huis zal warm aanvoelen als je een bekende geur ruikt. Datzelfde effect vindt ook plaats bij het toepassen van de kleuren. Door de associatie met organisatiekleuren, voelen medewerkers zich direct verbonden met de nieuwe rapporten. Die verbondenheid faciliteert de adoptie van de rapporten en gaat een stuk sneller. Ze herkennen de kleuren en de huisstijl en voelen zich gelijk thuis. In hun organisatie, dan natuurlijk.

Aansluiten op de belevingswereld

De gehele look en feel van het dashboard moet voor mensen natuurlijk voelen. Het liefst zo natuurlijk dat ze er zelfs naartoe getrokken worden. Door de organisatiekleuren, maak je gebruik van bestaande schema’s in mensen hun hoofd om aan te sluiten op de belevingswereld. Schema’s zijn gedachtepatronen die de wereld logisch maken. Een man met een zwarte sloof in een restaurant zal waarschijnlijk de ober zijn. De medewerkers zien het logo en de kleuren van de organisatie elke dag. Dat is voor hun de belevingswereld. Makkelijk om daarop aan te haken.

Vertrouwde kleuren

De huidige dashboards worden op de schop genomen, er wordt kritisch gekeken naar de omgeving en allerlei fancy dingen worden toegevoegd. Het is een heuse verbetering, maar het is wel even wennen. Mogelijk gaat menig hak in zand en ben je weerstand aan het managen, niet de bedoeling. Het is goed om deze verandering te doen vanuit een plaats die voor de medewerkers vertrouwd voelt. Medewerkers zullen meer ontspannen zijn en daardoor toegankelijker voor de nieuwe rapporten die je gebouwd hebt.

Kleur bekennen; pas jij de organisatiekleuren toe in jouw dashboards? 1

Ongelukkige bijkomstigheid

Inmiddels ben je der mate aan het denken gezet, dat je eens rond bent gaan klikken in het mapje Templates op Sharepoint. Mogelijk loop je tegen het volgende op: de kleuren van de organisatie zijn ongeschikt zijn voor dashboarding. De kleuren zijn prachtig in presentaties en het briefpapier, maar niet geschikt voor een dashboard. Ze springen te veel in het oog en vragen veel aandacht op van de gebruiker. Hoofdkleuren als rood en groen kunnen helemaal funest zijn. Deze kleuren worden in de rest van de wereld gebruikt om goed en slecht aan te geven. Kleuren die we mogelijk ook willen inzetten om in het dashboard extra aandacht te vragen.

De oplossing ligt dan in het vinden van een aangepaste variant van die kleur. Zo kan je spelen met tint, helderheid en verzadiging. Tint is de daadwerkelijke kleur, rood met een kleur beetje blauw wordt bordeaux rood. Helderheid is licht versus donker, een lichte versie van de kleur is minder schreeuwerig. Een andere gedempte variant krijg je door met de verzadiging te spelen. Dan gaat de kleur meer richting grijs, waardoor hij minder aandacht opvraagt van de gebruiker. Als een variant niet mooi is, zijn er nog secundaire kleuren binnen de organisatie? Zo niet, kies dan een alternatief en natuurlijk kleurenschema.

Hoe nu verder

Na deze blog, kan je niet wachten om jouw dashboard een nieuw likje verf te geven. Ik ben benieuwd welke voordelen jij ondervindt van deze switch in kleurgebruik. Ongetwijfeld hoor jij allerlei positieve dingen, laat ze dan vooral weten. Tevens ben ik ook benieuwd naar de RGB/Hex codes. Of wil je graag een kleurenschema gebruiken, maar je kan geen mooie combinatie vinden, dan help ik graag. Toch nog niet helemaal overtuigd? Dan wissel ik er graag met je over van gedachte!

Robert Mansour

Geschreven door

Riviq

info@riviq.nl
+31 (0)70 40 60 966

meer over dit onderwerp