Laat de cloud je niet verrassen: houd grip op de kosten met Azure Cost Management

Werken in de cloud is het toppunt van kostenefficiëntie. Althans, dat lijken veel organisaties te denken. Maar wanneer je verschillende cloud services aanzet zonder ernaar om te kijken, kun je verrast worden door torenhoge facturen.

In dit blog legt Pim Wennekes, Managing consultant bij Riviq, uit hoe je dat voorkomt met een heldere kostenmanagement strategie én met hulp van Azure Cost Management.

De cloud geeft jouw organisatie ongekende vrijheid om met data te werken. Cloud providers, zoals Microsoft Azure, bieden een rijk assortiment aan services waarmee je waarde uit je data kan halen. Denk aan Azure Databricks voor de verwerken van grote hoeveelheden data of Azure Machine Learning voor het inzetten van data science. En het mooie is: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.
Zoveel vrijheid heeft ook een keerzijde, want voor je het weet draaien bij jouw organisatie tientallen services dag en nacht op volle toeren door. En dan verandert de cloud al gauw van een datadroom in een kostennachtmerrie. Gelukkig kun je dat vrij eenvoudig voorkomen. Met een duidelijke strategie voor kostenmanagement zorg je ervoor dat je het optimale uit de cloud haalt én grip houdt op de kosten. De tool Azure Cost Management helpt je daarbij.

In deze vier stappen houd je jouw cloud kosten behapbaar:

1. Kies je services en factureringswijze

Het lukraak aanzetten van services leidt al snel tot hoge kosten, dat is vrij logisch. Denk daarom van tevoren goed na over welke services je nodig hebt, en ook in welke vorm. Zo zijn er alleen al voor het opslaan van data tientallen diensten. Een vuistregel daarbij is: hoe toegankelijker je data moet zijn, hoe meer je betaalt.

Naast een goede inventarisatie maken van alle services die je nodig hebt, maakt ook de betaalwijze een groot verschil. Pay-per-use is een veelgebruikte manier van facturering, maar zeker niet de enige. Weet je van tevoren al dat je een bepaald aantal terabyte nodig hebt voor opslag? Dan is het wellicht slimmer om vooruit te betalen. Dat levert je vaak zelfs flinke kortingen op.

2. Maak afspraken over governance

Een belangrijke voorwaarde om grip te houden op kosten, is door duidelijk af te spreken wie de bevoegdheid hebben om cloud services aan en uit te laten zetten. Denk bijvoorbeeld aan een select aantal team verantwoordelijken. Vervolgens leg je vast wie de kosten van specifieke services moeten betalen. Gebruikt Marketing een bepaalde service het meest? Dan moet Marketing daar ook voor betalen. Daarvoor moet je de kosten wel identificeerbaar maken. Dat kun je doen met de tool Azure Cost Management. Daarin kun je kostenposten voorzien van specifieke tags, zoals Finance of Marketing.

De volgende stap is het bepalen van budget. Wat is het maandelijkse budget van een verantwoordelijke voor een service? Wanneer je dat weet, kun je namelijk alerts instellen in Azure Cost Management. Alerts geven je de kans om in te grijpen wanneer de kosten uit de bocht dreigen te vliegen. Krijg je bijvoorbeeld na tien dagen een alert dat de helft van je maandelijkse budget er al doorheen is gevlogen, dan weet je dat je actie moet ondernemen.

3. Monitor en analyseer continu

Het instellen van alerts is een nuttige manier om hoge kosten te voorkomen, maar met behulp van Azure Cost Management kun je cloud activiteiten nog veel diepgaander monitoren en analyseren. Zo kun je trends ontdekken in het verbruik van bepaalde cloud services. Schieten de kosten bijvoorbeeld op zaterdagen altijd omhoog? Dan kun je samen met de verantwoordelijke voor die service onderzoeken hoe dat komt. Een bijkomend voordeel is dat hoe inzichtelijker je maakt wat er met cloud services gebeurt, hoe meer bewustwording je creëert bij de verantwoordelijke om goed na te denken over de inzet van services.

4. Optimaliseer je cloud verbruik

Aan de hand van de inzichten die je uit je monitoring en analyses haalt, kun je aan de knoppen gaan draaien om nog meer kosten te besparen. Welke resources worden bijvoorbeeld niet of nauwelijks gebruikt? Moeten services ook in het weekend draaien of kun je ze dan uitzetten? Door op- en afschaal acties dynamisch in te stellen, kun je onnodig hoge kosten voorkomen. Wanneer jouw database ’s nachts wordt bijgewerkt, kun je bijvoorbeeld tijdens die bijwerking de snelheid van de cloud service automatisch laten opkrikken. Zit de bijwerking erop, dan schaalt de snelheid weer af.

Toppunt van kostenefficiëntie

De cloud biedt onbeperkte mogelijkheden, dat is zeker waar. Maar het is absoluut geen gratis omgeving waarin je ongelimiteerd services kunt uitproberen. Alles heeft een prijskaartje. Om dat prijskaartje behapbaar te houden, moet je goed nadenken over je kostenmanagement. De tool Azure Cost Management helpt je om de kosten van cloud services te monitoren en waar nodig bij te sturen. Op die manier wordt de cloud daadwerkelijk een toppunt van kostenefficiëntie.

Pim-wennekes

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met

meer over dit onderwerp