Proefopstelling Realtime Intelligence Voice Interpreter

Vanuit onze beproefde concept Innovation Day ontdekken en ontwikkelen collega’s in één dag een werkende oplossing obv nieuwe technologie en een uitdaging.

Deze editie de proefopstelling ‘Realtime Intelligent Voice Interpreter’, afgekort RIVI.

Probleemstelling

Inmiddels weten de meeste organisaties heel goed om te gaan met de grote stroom aan gegevens, hoe deze te verwerken en hier inzichten uit te ontleden. Deze gegevens zijn echter vaak van gestructureerde aard, bijvoorbeeld uit een ERP system.

Naast dit type gegevens is er natuurlijk nog een schat aan data beschikbaar in minder gestructureerde vorm. Denk aan berichten op sociale media of bijvoorbeeld gesproken berichten in podcasts of video content.
Door deze gegevens ook te kunnen analyseren kan een organisatie bijvoorbeeld sentiment analyses uitvoeren of onderzoeken hoe vaak hun naam op (sociale) media genoemd wordt. Er zijn diverse technologieën die zich hier op richten, hoog tijd om hier een werkende oplossing voor te ontwikkelen!

Uitwerking idee en proefopstelling

Een team van Riviq collega’s bedacht een goede proefopstelling om een oplossing te bieden voor deze uitdaging:
1. Gesproken tekst kunnen omzetten naar geschreven tekst
2. Deze geschreven tekst vervolgens kunnen analyseren
3. De resultaten van deze analyse kunnen visualiseren

De proefopstelling is opgedeeld in deze drie modules. Voor de modules werd respectievelijk gekozen voor de volgende technologieën: Azure Cognitive Services + Azure data lake, Azure ML + Spacy + python voor Textmining, Power BI en realtime visualisatie wordcloud.

proefopstelling realtime speech to text
In een plan van aanpak werd met deze technologieën een draaiboek voor de realisatie opgesteld. Inclusief een goede voorbereiding om zoveel mogelijk onzekerheden af te vangen.

De dag zelf

Na de opening van de Riviq Innovation Day werd direct een vlotte start gemaakt met de realisatie van de verschillende componenten. Dit team was niet het enige team tijdens de Innovation Day, er deden nog twee andere teams mee, elk met weer een andere proefopstelling voor een andere use case.

innovation-day-proefopstelling-rivi
Het team was goed georganiseerd waarbij parallel aan de diverse componenten gewerkt werd, maar ook naar de verbinding van de componenten aan elkaar gekeken werd. Terwijl de spotify playlist op de achtergrond voor extra energie zorgde, werd door het team stap voor stap toegewerkt naar een werkend geheel. Het geheel automatisch laten doorlopen van de data door alle componenten bleek uitdagend waardoor de focus gelegd werd op het werkend krijgen van de afzonderlijke componenten.

Resultaat

Een dag hard werken met een team volledig gefocust op deze innovatieve technologieën resulteerde in een werkende oplossing om gesproken tekst naar geschreven tekst om te zetten en om deze geschreven tekst te analyseren met tekst mining. Ook de resultaten daarvan konden worden gevisualiseerd in Power BI. Een inspirerende dag met een indrukwekkend resultaat!

resultaat-realtime-speech-to-text

Met dit resultaat kan een oplossing geboden worden voor de analyse van gesproken en geschreven tekst. De toepassingen daarvan zijn legio, waardoor we hiermee onze klanten net weer een stukje beter kunnen helpen bij een vergelijkbare situatie.

Welke uitdaging o.b.v. (realtime) tekst analyse of andere uitdagingen zou jij eens vrijblijvend met ons willen bespreken?

Jeroen-spanjaard

Geschreven door

Jeroen Spanjaard

Manager Delivery & projects

jeroen.spanjaard@riviq.nl
+31 628 956 453

Meer over dit onderwerp