Blijven Qlikken met Qlik! Qlik Sense vs Qlikview?
Met welk product QlikSense vs Qlikview? Een van de mooiste spreuken die ik ken is “als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op een spijker”. Het gekke is dat ik mezelf er ook wel eens op betrap dat ik dingen doe op een manier die achteraf gezien best handiger had gekund. Om maar even in de metafoor te blijven, dat iemand je wijst op het gemak van een elektrische schroevendraaier. Zo is het ook met de BI tools, je werkt er lange tijd mee totdat de leverancier, Qlik bijvoorbeeld, met een aanvulling (QlikSense) op de toolset (QlikView) komt. Uiteraard vraag je je dan af hoe je deze aanvulling moet zien.
De tools van Qlik
In 2011 heeft de wereld kennis kunnen maken met Qlikview. Deze rapportage- en analysetool heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen, vele organisaties hebben voor deze krachtige omgeving gekozen. De concurrenten van Qlik zaten natuurlijk niet stil, zo is er de opkomst van Tableau. Qlik heeft daarop gereageerd door in september 2014 de tool Sense te introduceren. Dat gaf wel wat verwarring: is Sense nu een vervanger van Qlikview of is het een standalone product? Kortom, met welk product moeten we verder Qlikken?
Zelf ben ik een fanatiek Qlik (Qlikview / Qlik Sense) ontwikkelaar en volg met meer dan gemiddelde interesse de ontwikkeling van de producten rondom Qlik, zoals NPrinting en Qlik Cloud. Bij de aankondiging van Qlik Sense (toen nog Qlik Next genoemd) was het nog niet duidelijk of Sense de opvolger van Qlikview was of een geheel nieuw product. Inmiddels weten we meer.
QlikView
Qlikview heeft zich bewezen als tool om dashboards te bouwen die business users meeneemt door een verhaal (het principe van “guided analytics”). Het biedt veel mogelijkheden bij het ontwikkelen van applicaties en is daardoor geschikt voor geavanceerdere rapportages en dashboards. Het vereist echter wel technische kennis om zo’n rapport te maken. Kennis die lang niet iedere business user heeft.
QlikSense voor Selfservice BI?
Qlik Sense is door Qlik in de markt gezet als selfservice BI solution. Sense stelt de gebruiker in staat om heel eenvoudig middels drag & drop een rapport te maken. Bovendien zijn er een aantal slimme visualisaties toegevoegd, ook wel visual analytics genoemd. Daarnaast kunnen per rapport master items worden toegevoegd. Dit zijn vooraf gedefinieerde KPI’s en dimensies die de gebruiker kan toepassen in zijn rapport. Erg handig! Echter, om Selfservice BI goed in een organisatie uit te rollen is de aanschaf van een tool alleen niet voldoende. Het opzetten van een governancestructuur is een vereiste. Dit wordt vanuit de tool niet voldoende ondersteund.
Conclusie
Qlikview en Qlik Sense versterken elkaar binnen een organisatie. Veelal hebben organisaties met behulp van Qlikview de data al ontsloten en daarop dashboards of guided analyses gemaakt. Qlik Sense is dan de ideale tool om op basis van die in Qlikview gegenereerde datasets gebruikers te laten grasduinen. Daarmee heb je the best of both worlds. Of anders gezegd: daarmee heb je naast je hamer nu ook een mooie elektrische schroevendraaier in je gereedschapskist.
Geschreven door
Ben Romeijn
Consultant Business Intelligence
meer over dit onderwerp
Hoe volwassen is de data quality component van Microsoft Purview?
Beschik je over grote hoeveelheden data in allerlei databronnen? Dan kan Microsoft Purview je helpen om daar grip te houden. Onderdeel van de mogelijkheden met Purview is het beheren van de datakwaliteit. Maar is dit onderdeel van de service al volwassen genoeg om te...
Tapas en Talks Data Management (deel 2)
Belangrijke thema’s bij data management? Betrokkenheid en begrip bij hoger management voor data governance, het “in de business krijgen” van data management en het gewoon gaan doen! Het waren de onderwerpen die recentelijk voorbij kwamen tijdens Riviq Tapas en Talks...
De kracht van text mining. Zo haal je waardevolle inzichten uit enquêtes
Enquêtes leveren vaak waardevolle feedback op, maar veel organisaties benutten de informatie uit open antwoorden nog onvoldoende. Wat als je deze verborgen informatie kunt omzetten in bruikbare inzichten voor jouw organisatie? In dit artikel laat Data Scientist...