Biml training tbv Datawarehouse automatisering

Op woensdag 10 april hebben 9 collega developers van Riviq een training Biml gevolgd van Biml-guru Raymond Sondak, een autoriteit op het gebied van Biml-oplossingen en één van de schrijvers van ‘The Biml Book’. De training werd op onze locatie het HNK-gebouw aan de Oude Middenweg te Den Haag verzorgd.

In een notendop was de training een leerzame ervaring waarin sommigen van ons voor het eerst kennismaakten met dit XML-dialect en anderen een verrijking kregen op de ervaring die ze reeds hadden met Biml.

Waarom Biml?
Biml, dat staat voor ‘Business Intelligence Markup Language’, kan worden omschreven als een XML-dialect dat gebruikt kan worden voor Datawarehouse automatisering van het gehele of partiële BI-landschap. De kracht van Biml zit hem vooral in de flexibiliteit en het feit dat het script overzichtelijk en makkelijk te begrijpen is voor ontwikkelaars. Zo heeft Biml dezelfde opbouw en structuur als XML. In Biml kan men C# en VB.Net code nuggets specificeren voor meer complexe logica en zijn de scripts herbruikbaar binnen je Datawarehouse-project.

Vooral voor onderdelen van de Datawarehouse (denk aan tabellen en SSIS-packages) die frequent worden herbouwd zal een Biml-script zorgen voor tijdbesparing en verminderde foutgevoeligheid, doordat de generatie van deze onderdelen kan worden gestandaardiseerd. Tevens is er een feature in Biml om bestaande ETL-packages automatisch om te zetten in Biml-scripts, handig dus wanneer men reeds bestaande componenten wilt standaardiseren in Biml.

Biml is inmiddels een gegeven op de BI-markt. De oplossing is er in diverse varianten. Zo is er een volledig werkende gratis-versie, BimlExpress, en meer uitgebreide versies (BimlFlex en BimlStudio) die tegemoet komen aan specifieke wensen van ontwikkelaars.

Belangrijkste learnings
Het meest leer je van Biml door er zelf mee aan de slag te gaan. Dus hebben we de opgedane kennis ook in de praktijk gebracht door zelf te gaan coderen. Handige best practices passeerden de revue met o.a.:

• IncludeDirectives om te verwijzen naar code uit een ander Biml-script;
• Code Directives voor het formatten van Package-namen;
• CallBimlScript;
• Tier-configuraties voor het aanroepen van Biml-scripts.

Tenslotte hebben we verschillende Biml-technieken teruggezien in een volledig end-to-end metadata driven Datawarehouse automation case study, waarin de functionele waarde van Biml-scripts zichtbaar werd.

Al met al was het een interactieve en inspirerende training wat uitnodigt tot verdere Biml-sessies in de toekomst.

Bedankt Raymond!

Robert Mansour

Geschreven door

Robin Huizinga

Consultant Business Intelligence

robin.huizinga@riviq.nl

meer over dit onderwerp

Send this to a friend