Bijzondere dag, afronden van een project

Bijzondere dag, afronden van een project. Elke dag is bijzonder, maar sommige dagen voelen meer bijzonder dan anderen. Vandaag is er zo één. waarin een belangrijke stap wordt gezet richting afronding van een compliance project. Graag deel ik mijn persoonlijke ervaring in een nieuwe rol als projectmanager.

De afgelopen periode hebben we bij een klant hard gewerkt aan een project om hen te helpen met nieuwe compliance rapportages. Dat project is nu klaar en ik ga met één van de opdrachtgevers de afronding bespreken. Dat gesprek ga ik met vertrouwen tegemoet: het dataplatform functioneert goed en de rapportages kunnen succesvol aan de toezichthouder worden geleverd.

We hebben ze écht verder geholpen en dit onderwerp is voor hen nu een zorg minder. Dat is voor mij een van de leukste drijfveren van compliance: het is voor financiële instellingen een behoorlijke uitdaging om te kunnen blijven voldoen aan de oneindige stroom aan nieuwe en gewijzigde rapportageverplichtingen. Die zorg wegnemen met het werk dat wij doen – van interpretatie van regelgeving tot realisatie van de benodigde data-oplossingen – is een rol die ik al lang met veel plezier invul. Het geeft de gelegenheid om écht het verschil te maken.

Teamgevoel en voldoening

Het project is voor mij een nieuwe ervaring geweest: ik heb dit als projectmanager geleid en dat was voor mij voor het eerst. Ik heb altijd wel veel verantwoordelijkheid gevoeld voor het eindresultaat, maar in deze rol was dat ook echt mijn taak. Ik heb daar veel van geleerd.

Veel energie heb ik gehaald uit samen met een team voor de uitdaging staan om een werkende oplossing te bedenken en neer te zetten. Als projectmanager heb je samen met het team toch een hele verantwoordelijkheid: de klant legt in zeker mate compliance voor dit onderwerp in onze handen. Als je dan ziet dat dat stapsgewijs lukt en je het einddoel gaat halen dan geeft dat veel voldoening.

Verwachtingen managen en de laatste loodjes

Toch valt het halen van de eindstreep niet altijd mee. Het is allemaal mensenwerk. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het enorm belangrijk is om te blijven afstemmen over de exacte verwachtingen. Niet alleen binnen de klant-organisatie, maar ook met de toezichthouder. Daar is het tenslotte ook gewoon mensenwerk, waar af en toe onduidelijkheden of foutjes in de communicatie sluipen.
Daarnaast heb ik ervaren dat het volledig afronden van een project nog wel een dosis extra energie en aandacht vraagt. Ook al zijn de meeste mijlpalen gehaald, er zijn in dit soort projecten toch altijd veel open eindjes. Dat betekent dat de motivatie en scherpte er bij iedereen in gehouden moet worden om ook alle laatste onderdelen met het vereiste kwaliteitsniveau af te ronden.

Volgende week is de formele afronding van het project gepland. Na het gesprek van vandaag en wetend dat de toezichthouder al goedkeuring heeft gegeven ga ik komende week in elk geval weer met veel plezier naar mijn werk.

Pascal-Snijders

Geschreven door

Pascal Snijders

Project manager