E-bikemerk QWIC kan haar business optimaliseren dankzij een solide data platform

Het Nederlandse e-bikemerk QWIC wil meer waarde uit hun data halen. Om productkwaliteit te optimaliseren en de service naar klanten te verbeteren bijvoorbeeld. Er ontbrak alleen nog een cruciaal element voordat ze daarmee konden starten: een solide data platform waarin alle historische data samenkomt. Riviq hielp QWIC bij de ontwikkeling en inrichting van een toekomstvast data platform in Azure.

Logo QWIC

Met een ruim aanbod innovatieve en design e-bikes is QWIC in korte tijd uitgegroeid tot een populair merk in de fietsenmarkt. De eerste e-bikeproducent van Nederland ziet de elektrische fiets als hét alternatief voor de auto om mobiliteit en leefbaarheid in steden te verbeteren. “Tachtig procent van de autoritten is onder de twintig kilometer”, vertelt Bart Maassen, Data Science Lead bij QWIC. “Dat zijn de ideale afstanden voor een e-bike.”

Data verspreid over meerdere IT-systemen

Er is veel technologie gemoeid rondom de fietsen zelf en het verkopen van de fietsen. Van software en hardware op de e-bikes tot een app voor eindgebruikers. En van interne systemen tot systemen voor fietsendealers. Veel van de elektronica en apps ontwikkelt QWIC zelf. “Om dat goed te kunnen doen én om data gedreven te werken, hebben we eenvoudige toegang tot onze data nodig”, zegt Bart. “Maar daar stokte het regelmatig. Developers zochten lang naar gegevens. En business owners hadden onvoldoende inzicht in data. Als ze dat wel hadden, ontstonden er discussies over welke data de juiste was. Dat was totaal niet efficiënt. Bovendien hadden we geen vastomlijnd proces voor het verwerken en verrijken van onze data.” Ook voor de toekomstplannen van QWIC was dit geen wenselijk scenario. “We willen meer uit de data van onze apps en fietssensoren halen, bijvoorbeeld om klanten beter van dienst te zijn en onze sales te verbeteren. Daarom moest er iets veranderen aan onze manier van werken met data.”

Van proof of concept naar operationeel product

Bart wist precies wat er nodig was. “We wilden graag een data platform waarin alle historische data uit onze IT-systemen in bruikbare vorm samenkomt”, vertelt hij. “Dat zou ons één versie van de waarheid opleveren. Ook moest dat data platform schaalbaar genoeg zijn om in de toekomst een grote hoeveelheid data aan te kunnen.”

Bart: “Ik hoorde positieve verhalen over Riviq van een collega, dus het was logisch om hen ook voor deze opdracht te benaderen”. QWIC en Riviq ontwikkelden vervolgens samen een proof of concept. “We hebben eerst op kleine schaal een oplossing uitgewerkt. Dat proof of concept bleek een succes en gaf ons een goed beeld hoe het data platform er in werkelijkheid uit komt te zien. Daarna werkten we dat verder uit en schaalden we het op tot een operationeel product in Azure.”

Fundament over drie assen

Samen met Riviq heeft QWIC een sterk fundament gelegd over drie assen. “We beschikken nu over een Azure data platform waarin al onze data samenkomt, met voldoende schaalbaarheid én waarin we ruwe data kunnen verrijken”, legt Bart uit. “Daarnaast staat er een robuuste en onderhoudsvriendelijke infrastructuur. We kunnen daarin ook zelf eenvoudig ontwikkelen. Ook beschikken we nu over een gedegen werkproces met strakke documentatie, zodat onze developers gemakkelijk elkaars aanpassingen begrijpen.”

“Een belangrijke bijkomstigheid is dat zowel onze data scientists als data engineers op het data platform kunnen developen. Op die manier is een data scientist niet meer afhankelijk van een data engineer. Zeker in kleine teams is het van cruciaal belang om overlap in elkaar skills te creëren. Enerzijds om afhankelijkheden tussen personen weg te nemen, anderzijds om meer snelheid te creëren. Bovendien snappen ze elkaars werelden beter, waardoor er geen mismatch ontstaat.”

“Riviq is een prettige partij. Ze leveren oplossingen van goede kwaliteit. Ook de overdracht naar ons team was uitstekend. Daardoor zijn we nu niet afhankelijk van externen.”

Bart Maassen

Data Science Lead, QWIC

Vlekkeloos en snel project

Bart is te spreken over de snelheid van het project. “Riviq werkte met beproefde templates en met dbt, een handige tool waarmee je datastromen goed controleert. Daardoor hadden we na twee weken al een werkend proof of concept. Daarna konden we heel doelgericht verder ontwikkelen. Dat verliep vlekkeloos. Zo goed zelfs, dat ik af en toe dacht dat we zaken over het hoofd zagen. Dat was gelukkig niet het geval. Na drie maanden was het project afgerond.”

Totaalpakket van Riviq

Dankzij zijn werkverleden bij IT-consultancybedrijven kan Bart de samenwerking met Riviq kritisch evalueren. “Bij ieder project heb je af en toe frustraties, dat hadden wij ook”, geeft hij toe. “We discussieerden bijvoorbeeld weleens over de grootte van het project. Maar daar zijn we allemaal netjes uitgekomen. Riviq is een prettige partij. Ze leveren oplossingen van goede kwaliteit. Ze hebben het totaalpakket in huis: ze kunnen technisch een data platform neerzetten, inclusief robuuste Azure-infrastructuur én helpen bij het opzetten van logische werkprocessen. Ieder consultancybedrijf zou wel zo compleet willen zijn, volgens mij. Ook de overdracht naar ons team was uitstekend. Daardoor zijn we nu niet afhankelijk van externen.”

Klaar om businessimpact te maken

Voor QWIC breekt een opwindende tijd aan. “Aan de datakant is alles gereed, dus kunnen we nu aan de businesskant impact maken”, zegt Bart. “Denk aan het verbeteren van onze klantenservice door bijvoorbeeld de app-data en sensordata uit onze fietsen te gebruiken. Daarmee krijgen we onder andere inzicht in het batterijverbruik van fietsen en kunnen we onze klanten gericht tips geven over het verlengen van de batterijduur. Ook kunnen we met die data onze sales aan retailers verbeteren. Dat zijn belangrijke en waardevolle zaken die we nu in gang kunnen zetten dankzij dit project met Riviq.”

Marc Ducardus

Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met

Andere klantcases