Waarom een data lakehouse een slimme keuze kan zijn voor jouw organisatie
Je hebt al je data in een data lake. Dat biedt je organisatie veel mogelijkheden. Maar de volgende stap dient zich aan op het gebied van data-architectuur: een data lakehouse. In dit blog vertelt onze specialist Bram Weterings hoe een data lakehouse jouw organisatie kan helpen.
Data-opslag en -verwerking wordt steeds belangrijker en innovaties op dit gebied volgen elkaar in hoog tempo op. Als organisatie is het belangrijk om de boot niet te missen. Blijf erover nadenken hoe je omgaat met data en hoe deze gegevens onderdeel zijn van jouw organisatie. Door veel aandacht te schenken aan eigenaarschap en verantwoordelijkheden kan je jouw organisatie inrichten rondom data en het optimale gebruik ervan.
Wat is een data lakehouse?
Een data lakehouse biedt jouw organisatie nieuwe mogelijkheden. Het combineert het beste van twee werelden, namelijk een data lake en een data warehouse. In een data lake sla je data vanuit verschillende bronnen in hun oorspronkelijke vorm op, ongeacht het formaat of de structuur. Daar tegenover staat een data warehouse, een gestructureerde database met gegevens die worden gebruikt voor bedrijfsanalyses en -rapportages.
Een data lakehouse zit precies tussen beide mogelijkheden in. In een data lakehouse kun je ongestructureerde én gestructureerde gegevens opslaan, maar ook data transformeren, verwerken en gebruiken voor rapportages.
Meer van dit in je mailbox?
We sturen je circa 6x per jaar een email met handpicked cases, blogs en tips.
6 redenen waarom een data lakehouse jouw organisatie meerwaarde biedt tov een data lake
1. Sneller toegang tot je data
Het kan een hele klus zijn om vanuit je data lake de juiste gegevens op te halen. Een data lakehouse maakt dit een stuk eenvoudiger. Het verwerkt grote hoeveelheden data op een efficiënte en geoptimaliseerde manier. Het gevolg: betere prestaties, snellere querytijden. Ten opzichte van een data lake schakel je niet één, maar meerdere versnellingen hoger.
2. Vind eenvoudig wat je nodig hebt
Heb je soms het gevoel dat je in je data lake zoekt naar een speld in een hooiberg? Met een data lakehouse snuffel je als een speurhond door je data. Het data lakehouse organiseert alles netjes en gestructureerd, zodat je niet verdwaalt in een onoverzichtelijk moeras van informatie. Het biedt de juiste tools, van geavanceerde analytics tot slimme zoekfuncties, om snel en efficiënt de juiste puzzelstukjes bij elkaar te krijgen.
3. Betere beveiliging van je data
Ongeacht of je data gestructureerd of ongestructureerd is, één ding is zeker: je wilt niet dat dit in verkeerde handen valt. Een data lakehouse is qua beveiliging ‘next level’ ten opzichte van een data lake, onder meer vanwege de slimme authenticatie- en autorisatiemethoden. Het is als een zwaarbeveiligde kluis voor je gegevens. Je kunt rustig slapen, wetende dat je data goed beschermd is tegen hackers. Gegevens worden beheerd en beveiligd volgens specifieke beleidsregels en beveiligingsnormen.
4. Realtime analyse
Achter de feiten aanlopen, en analyses uitvoeren op oude of incomplete data, is met een data lakehouse verleden tijd. Een data lakehouse stelt je in staat om realtime analyses uit te voeren op ruwe én getransformeerde gegevens. Dit kan omdat data wordt opgeslagen volgens het ‘Schema-on-Read’-principe en omdat het integreert met populaire analytics tools en frameworks. Dankzij de realtime analyses heb je altijd de meest actuele informatie en kan je snel reageren op veranderende omstandigheden.
5. Flexibiliteit en schaalbaarheid
Een data lakehouse biedt flexibiliteit bij het toevoegen en verwerken van nieuwe gegevensbronnen. Groeit je organisatie als kool, of zit je juist in zwaar weer? Geen probleem. Op- of afschalen doe je in een handomdraai door je data lakehouse te koppelen aan een schaalbare service van je cloud provider. Zo voldoet de capaciteit van je data lakehouse altijd snel en eenvoudig aan veranderende bedrijfsomstandigheden.
6. Optimaal gebruiksgemak, voor iedereen
Samenwerken neemt een vlucht dankzij een data lakehouse. Verschillende teams kunnen in de hybride omgeving eenvoudig samenwerken aan projecten en gegevens delen. Ongeacht waar je je bevindt, de gegevens zijn altijd bereikbaar én dichtbij. Het gebruiksgemak zorgt er bovendien voor dat niet alleen data-analisten, maar ook andere zakelijke gebruikers de functionaliteiten snel onder de knie hebben. Ook zonder diepgaande technische kennis ontsluit je eenvoudig waardevolle gegevens.
Wil je meer weten over een data lakehouse en de concrete voordelen hiervan voor jouw organisatie bespreken?
Neem dan contact op Marc Ducardus via marc.ducardus@riviq.nl of bel naar 0650658726.
Geschreven door
Bram Weterings
Microsoft data platform specialist
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en webinars?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang circa 6x per jaar een selectie van blogs, cases, webinars en nieuws in je mailbox.
Meer over dit onderwerp
Hoe volwassen is de data quality component van Microsoft Purview?
Beschik je over grote hoeveelheden data in allerlei databronnen? Dan kan Microsoft Purview je helpen om daar grip te houden. Onderdeel van de mogelijkheden met Purview is het beheren van de datakwaliteit. Maar is dit onderdeel van de service al volwassen genoeg om te...
De kracht van text mining. Zo haal je waardevolle inzichten uit enquêtes
Enquêtes leveren vaak waardevolle feedback op, maar veel organisaties benutten de informatie uit open antwoorden nog onvoldoende. Wat als je deze verborgen informatie kunt omzetten in bruikbare inzichten voor jouw organisatie? In dit artikel laat Data Scientist...
Copilot voor Power BI. Je persoonlijke assistent voor rapportages?
Is Copilot voor Power BI een volwassen tool en hoe bruikbaar is het?Copilot voor Microsoft Fabric is sinds juni 2024 algemeen beschikbaar in Power BI. Tijdens introductie waren er hoge verwachtingen! In verschillende artikelen, guides en tutorials werden de...