Microsoft Fabric in de praktijk: De nieuwste ontwikkelingen en onze indruk

Microsoft Fabric is volop in ontwikkeling en wordt steeds meer gezien als een veelbelovende oplossing voor data platform oplossingen en analytics.

Tijdens onze recente competence sessie bespraken we de laatste updates, best practices en aandachtspunten bij het implementeren van Microsoft Fabric. In deze blog delen Bram Weterings (solution architect) en Tim Beijer (data engineer) hun belangrijkste inzichten.

De laatste updates in Microsoft Fabric

1. Verbeterde netwerkondersteuning

Een van de belangrijkste verbeteringen is de betere connectiviteit met externe databases, zoals Azure SQL in een secure netwerk. Dit zorgt voor efficiëntere en veiligere data-integraties.

2. Diepere integratie met Purview

Security en governance worden steeds belangrijker. Microsoft Fabric maakt hier stappen in door een nauwere integratie met Purview, waardoor beheerders en security-teams meer controle krijgen over datatoegang en compliance.

3. Databricks-integratie

Het is nu mogelijk om Databricks-tabellen direct in Fabric te benaderen. Dit biedt meer flexibiliteit voor organisaties die gebruikmaken van beide platforms en hun data op een geïntegreerde manier willen analyseren.

4. Kostenbeheer en schaalbaarheid

Fabric biedt verbeterd inzicht in kosten door een gedetailleerd capaciteitsoverzicht. Hierdoor kunnen organisaties beter inschatten hoeveel ze gebruiken en hun budget efficiënter beheren.

Best practices voor Microsoft Fabric

Bij de implementatie van Fabric zijn er een aantal best practices die organisaties helpen om het meeste uit het platform te halen:

Aparte workspaces voor Power BI en Fabric

Door deze te scheiden, voorkom je onnodige kosten bij het genereren van rapportages. De juiste workspace configuratie is cruciaal voor het beheersbaar houden van de omgeving. Denk hierbij goed na over wie en hoe het data platform gaat gebruiken. Splits de back-end (data) en front-end (Power BI) in verschillende workspaces.

Slim omgaan met data-opslag

Hoewel Fabric inzet op een ‘link-based’ aanpak waarbij je rechtstreeks naar brondata kijkt, blijft het soms efficiënter om bepaalde datasets fysiek op te slaan om performanceproblemen te vermijden.

Gebruik van dbt-snapshots en warehouses

DBT snapshots werken enkel op data warehouses binnen Fabric. Door periodiek snapshots te maken in plaats van alles live te laten berekenen, kunnen bedrijven kosten en prestaties beter onder controle houden. Kies bewust wat je in een lakehouse doet, en wat je in een data warehouse doet, en hoe deze aan elkaar zijn gekoppeld.

Security op meerdere niveaus

Het is belangrijk om goed te onderzoeken hoe rechten en toegangsbeheer werken binnen de verschillende componenten van Fabric, aangezien deze soms verschillen tussen Lakehouse en Warehouse.

Microsoft Fabric is in te richten obv de best practice ‘Medallion Architectuur’. Dit is wat je terugziet in de opzet van een data lakehouse structuur middels drie lagen: brons, zilver en goud.

Microsoft Fabric Medallion architectuur

Voor wie is Fabric geschikt?

Microsoft Fabric is vooral interessant voor:

  • Kleine tot middelgrote organisatiesdie starten met data-engineering en een laagdrempelige oplossing zoeken zonder uitgebreide DevOps-kennis.
  • Organisaties die al sterk inzetten op Power BIen een geïntegreerde data management oplossing willen.
  • Bedrijven die een snelle en flexibele data platform-oplossing nodig hebben zonder diepgaande technische configuraties.

Echter, voor grotere organisaties met een eigen data team, complexe DevOps-eisen en strenge securityrichtlijnen kan Fabric nog enkele beperkingen hebben, met name op het gebied van monitoring, CI/CD en infrastructuurbeheer.

Meer van dit in je mailbox?

We sturen je circa 6x per jaar een email met handpicked cases, blogs en tips.

Toekomst en adoptie

Microsoft zet sterk in op Fabric en we zien een snelle ontwikkeling van het platform.
De roadmap laat veelbelovende ontwikkelingen zien, met een focus op verbeteringen in data pipelines, security en DevOps-functionaliteit.

Toch is het belangrijk om te beseffen dat Fabric nog volop in ontwikkeling is en niet alle features even volwassen zijn.

Conclusie

Microsoft Fabric biedt veel potentie, vooral voor organisaties zonder eigen data team, die snel willen schakelen met data. De verbeteringen in netwerkondersteuning, security en kostenbeheer maken het een steeds aantrekkelijker platform.

Toch blijft het belangrijk om de juiste architectuurkeuzes te maken om optimaal gebruik te maken van Fabric.
Ben je benieuwd hoe Fabric jouw organisatie kan helpen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

📢 Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom Microsoft Fabric!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en/of volg ons op LinkedIn.

Bram-Weterings

Geschreven door

Bram Weterings

Microsoft data platform specialist

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en webinars?

Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang circa 6x per jaar een selectie van blogs, cases, webinars en nieuws in je mailbox.

Meer over dit onderwerp