De weg kwijt in al je data? Met Azure Purview navigeer je handig naar goed data management
Data kan zich overal in je organisatie bevinden. In de cloud, on-premise, in een CRM-systeem of in externe opslaglocaties. Dat is al gauw uitdagend voor je metadata- en data management: hoe vind je bijvoorbeeld snel de juiste gegevens? Hoe voorkom je dubbelingen? Of hoe vind je bij aanpassingen vlug de kennishouder van die data? Bram Weterings, Consultant Business Intelligence bij Riviq, vertelt in dit blog hoe je dat met Azure Purview vakkundig oplost.
In veel organisaties zwerft data door verschillende systemen en databases. Soms staat het zelfs op individuele harde schijven. Verre van ideaal, want in zo’n complex datalandschap verdwaal je al gauw. Denk aan verschillende versies van data die in omloop zijn. Geen controle over wie welke data mag inzien. Dubbel opgeslagen gegevens. En urenlange zoektochten naar bepaalde gegevens, omdat de data lineage onmogelijk te volgen is en je geen idee hebt wie de kennishouder van de data is.
Goed datamanagement is dan vrijwel onmogelijk. En erger nog: de kans is groot dat je stuurinformatie uit onjuiste data gaat halen. Met alle gevolgen van dien voor je organisatie. Maar hoe zorg je er dan voor dat je wel moeiteloos door je data navigeert en deze gemakkelijk beheert, ongeacht waar die data zich bevindt?
Maak je data centraal inzichtelijk
Het antwoord is vrij eenvoudig: creëer een centrale plek waar jouw data inzichtelijk en doorzoekbaar is. Zo heb je één plek waarvan je zeker weet dat je daar antwoorden op jouw data-uitdagingen vindt. En iedereen die op die centrale plek naar data zoekt, krijgt dezelfde resultaten. Ook belangrijk: zo’n plek maakt centraal beheer mogelijk. Krijg je bijvoorbeeld in jouw zoektocht naar klantgegevens hits in meerdere systemen? Dan weet je niet welke bron de juiste is. Dat kan het startschot zijn om data-invoerprocessen aan te scherpen.
Kies de juiste tools
Ik weet het, het klinkt haast té eenvoudig. Want hoe doe je dat dan? Geschikte tools helpen je om zo’n centrale plek te realiseren. Microsoft deed in het verleden al een poging met de Azure Data Catalog. Veel gebruikers vonden de functionaliteiten van die service echter te beperkt. Maar oplossingen van andere leveranciers brachten vaak hoge kosten met zich mee. Om beter te voldoen aan de vraag lanceerde Microsoft recentelijk Azure Purview, een uitgebreide service voor data- en metadatamanagement.
Geavanceerd navigatiesysteem voor je data
Zie Azure Purview als een zeer geavanceerd navigatiesysteem voor je data. Je vindt namelijk eenvoudig de weg naar de juiste data uit al je systemen en bronnen. Maar je kunt ook metadata aan je data toevoegen en deze beheren, gevoelige data labelen, één versie van de waarheid bewaken, automatisch scannen op metadatamutaties en haarscherp zicht creëren op de data lineage.
Azure Purview vs. Data Catalog
Azure Data Catalog kan sinds de komst van Azure Purview de prullenbak in. Want Azure Purview is op deze vlakken veel beter dan zijn voorganger:
1. Snel aan de slag
Azure Purview is extreem makkelijk te implementeren. Binnen een paar muisklikken koppel je al je databronnen aan de service, waardoor je snel inzicht krijgt in je dataomgeving. Ook integreert Purview vanzelfsprekend gemakkelijk met al je andere Azure-diensten.
2. Laagdrempelig in gebruik
De service is een webomgeving waarin ook eindgebruikers zonder IT-expertise kunnen werken. De herkomst van data wordt bijvoorbeeld visueel inzichtelijk gemaakt, zodat je precies weet op welke data jouw rapportages zijn gebaseerd.
3. Minder handmatig werk
Azure Purview scant je databronnen automatisch op mutaties. Ook kun je met automatiseringsregels metadata toevoegen en beheren.
4. Betere beveiliging van je data
De Azure service heeft ingebouwde scanners die privacygevoelige data detecteren. Dat geeft je concrete handvatten om bijvoorbeeld de verwerking van data veiliger in te richten.
5. Nooit te veel betalen
Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Dat maakt op- en afschalen makkelijker, zonder dat je aan het einde van de maand schrikt van het kostenplaatje.
Werp een kritische blik op je data omgeving
Een ferme grip op je data moet tegenwoordig vanzelfsprekend zijn. Met behulp van de juiste tools is goed metadata- en datamanagement gelukkig binnen handbereik. Er daadwerkelijk mee beginnen, vraagt om een kritische blik op je eigen data omgeving.
Vraag jezelf eens af: welke data hebben we allemaal? Waar staan onze gevoelige bedrijfsdata of privacygevoelige data? En waar gaat onze data allemaal naartoe? Antwoorden op die vragen zijn de eerste belangrijke stappen in jouw route naar optimaal metadata- en data management.
Geschreven door
Bram Weterings
Microsoft data platform specialist
meer over dit onderwerp
Geen Resultaten Gevonden
De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.